معیارهای انتخاب ژورنال مناسب
پس از انتخاب چند ژورنال متناسب با مقاله تان، با توجه به معیارهای انتخاب ژورنال مناسب ذیل می توانید بهترین ژورنال را انتخاب نمایید.
[html_block id=”4551″]
اسکوپ ژورنال :
اولین گام در ارتباط با انتخاب یک ژورنال حیطه موضوعی آن ژورنال است. معمولا در وبسایت اکثر ژورنالها بخشی تحت عنوان هدف و حیطه (aim and scope) وجود دارد. در این بخش موضاعتی که ژورنال مقالات نگارش شده در آن موضاعات را به چاپ می رساند به اطلاع نویسندگان و محققین می رساند. با استفاده از این قسمت شما می توانید به این آگاهی برسید که آیا مقاله شما متناسب با این ژورنال هست یا خیر. در صورتیکه که مقاله شما متناسب با موضوعات مورد علاقه ژورنال نباشد و شما مقاله تان را برای ژورنال ارسال کنید، ژورنال پس از بررسی اولیه مقاله شما را به دلیل out of scope (خارج از موضوع) بودن ریجکت (رد) خواهد کرد. از طرف دیگر گاهی موضوع مقاله شما متناسب با ژورنال است ولی میزان نوآوری، روش به کارگرفته شده و یا نتیجه حاصل از پژوهش شما با استانداردهای ژورنال مطابق نیست که در این حالت نیز مقاله شما ریجکت خواهد شد. معمولا ژورنالها این استانداردها را نیز در قسمت aims and scope مشخص می نمایند با این حال جهت اطمینان از انطباق مقاله شما با مقالات ژورنال بهتر است وارد آرشیو ژورنال شده و برخی از مقالات اخیر ژورنال را مطالعه نمایید تا به روند موضوعات، روشها و نوآوریهای مقالات اخیر ژورنال آشنا شوید و بتوانید ارزیابی نمایید که آیا مقاله شما از نظر سطح کار پژوهشی صورت گرفته قابلیت چاپ در ژورنال را دارد یا خیر.
[html_block id=”4551″]
لیست مجلات نا معتبر :
یکی از مهمترین مسائل در انتخاب یک ژورنال مناسب در نظر گرفتن میزان اعتبار آن ژورنال در مجامع علمی و دانشگاه هاست. برای این کار بهتر است ژورنالهای انتخابی تان را با آخرین لیست ژورنالهای جعلی (ژورنال های هایجک یا فیک) بلک لیست (لیست ژورنالهای نامعتبر) وزارت علوم، دانشگاه آزاد و همچنین دانشگاه مربوط به خودتان انطباق دهید.
نمایه های ژورنال :
جهت انتخاب یک ژورنال مناسب، در نظر گرفتن نمایه آن ژورنال از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل می توانید نام یا شناسه (ISSN) ژورنال را در پایگاه های استنادی همچون آی اس آی (ISI)، اسکوپوس، پابمد، آی اس سی (ISC) چک نمایید. همچنین جهت انتخاب یک ژورنال از میان ژورنالهایی که یک نمایه مشخص دارند می توانید از پارامترهای مختص هر نمایه استفاده نمایید به عنوان مثال در ISI می توانید با توجه ضریب تاثیر ژورنالها یک ژورنال را انتخاب نمایید یا در اسکوپوس با در نظر گرفتن شاخص کیفی ژورنالها (Q1 الی Q4 که از بالاترین کیفیت تا پایین کیفیت می باشد) و همچنین شاخص اسنیپ SNIP(Source Normalized Impact per Paper) که در واقع میزان ارجاعات یک ژورنال را با کل ارجاعات صورت گرفته در آن رشته نرمال می کنند و یا شاخص SJR (SCImago Journal Rank) که رتبه ژورنالهایی که از آن ژورنالها به یک ژورنال مشخص ارجاع داده شده را نیز در نظر می گیرد می توانید ژورنالی با بالاترین سطح کیفی که امکان چاپ مقاله شما در آن وجود دارد را انتخاب نمایید.
اپن اکسس بودن ژورنال ها :
به طور کلی 2 استراتژی برای کسب درآمد و پوشش هزینه های ژورنالهای علمی وجود دارد. در روش اول ژورنال پس از انجام داوری های لازم بر روی مقاله شما آن را پذیرش می کند و در شماره ی مشخصی از ژورنال عنوان و چکیده مقاله شما را قرار می دهد ولی خوانندان جهت دسترسی به کل مقاله شما باید هزینه ای را پرداخت کنند و در عین حال تضمین کنند که متن کامل مقاله را در اختیار دیگران قرار ندهد. به این دسته از ژورنالها، ژورنالهای دسترسی محدود می گویند. عمده ژورنالهای علمی دسترسی محدود هستند. علاوه بر این روش، برخی از ژورنالها به جای فروش مقاله شما، هزینه های مربوط به مقاله شما را از شما دریافت می کنند. در واقع اینگونه ژورنالها پس از داوری مقاله شما و در صورتیکه مقاله شما قابلیت چاپ در ژورنال مورد نظر را داشته باشد از شما درخواست می کنند که هزینه ای را تحت عنوان Publication fee (هزینه چاپ ) را در وجه ژورنال پرداخت نمایید در عوض این دسته از ژورنالها مقاله شما را به صورت رایگان در سایت خود قرار می دهند تا متن کامل مقاله شما در دسترس همه خوانندگان قرار گیرد. به اینگونه از ژورنالها، ژورنالهای اپن اکسس (open access) یا دسترسی آزاد می گویند. توجه این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است که پولی بودن یک ژورنال به هیچ عنوان به منزله سطح پایین آن ژورنال نیست و برعکس به علت اینکه مقالات این ژورنال ها به صورت رایگان در اختیار همگان قرار دارد امکان ارجاع به آنها بیشتر است و معمولا ارجاعات بالا و سرعت ارتقای ضریب تاثیر بالایی دارند. به همین دلیل، بسیاری از ناشران بزرگ دنیا به سمت پولی کردن ژورنالهای خود پیش می روند و هر سال ژورنالهای بسیاری به عرصه ژورنالهای علمی وارد می شوند. علاوه بر آن بسیاری از ژورنالهای غیر پولی، گزینه ای را برای نویسندگان در نظر گرفته اند که در صورت تمایل با انتخاب آن گزینه می توانند جهت چاپ مقاله شان هزینه ای را پرداخت نمایند تا مقاله شان به صورت رایگان در اختیار همگان قرار گیرد.
در انتخاب یک ژورنال توجه به پولی بودن یا نبودن آن ژورنال از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که معمولا هزینه چاپ ژورنالها مبالغ بالایی است و ممکن است شما تمایل به پرداخت چنین هزینه ای نداشته باشید در این حالت در صورتیکه در این زمینه مطالعه لازم را انجام ندهید پس از صرف زمان طولانی جهت داوری شدن مقاله شما در ژورنال، به اطلاع شما رسانده می شود که باید برای چاپ مقاله تان هزینه پرداخت نمایید و شما ناچار به پس گرفتن مقاله تان هستید. جهت بررسی پولی بودن یا نبودن یک ژورنال چندین راه وجود دارد. راحت ترین راه اینست که به صفحه دستورالعملی برای نویسندگان (Instruction for authors) و یا قسمت مربوط به هزینه چاپ (publication fee, publishing charge, article processing charge) وارد شده و شرایط و هزینه های مربوط به ژورنال را مطالعه نمایید. همچنین را دیگر آنست که به آرشیو ژورنال وارد شوید و ببینید آیا به کل مقالات آن ژورنال دسترسی دارید و یا تنها به عنوان و چکیده مقالات دسترسی دارید. در صورتیکه فایل کامل مقالات قابل دانلود باشند آن ژورنال اپن اکسس (پولی) است. آخرین راه اینست که به بخش ایندکس های ژورنال وارد شوید. در صورتیکه ژورنال نمایه DOAJ (Directory of Open Access Journals) داشته باشد آن ژورنال مطمئنا پولی است.
[html_block id=”4551″]
زمان داوری :
زمان داوری یک ژورنال نیز از نکات مهمی است که در انتخاب ژورنال مناسب حتما می باید مورد توجه قرار گیرد چرا که بدون توجه به این نکته ممکن است شما مقاله تان را برای ژورنالی ارسال نمایید که بیش از یک سال فرآیند داوری آن به طول بیانجامد. اگرچه پی بردن به زمان معمول داوری یک ژورنال کاری بسیار دشوار است و راهکار مشخصی ندارد با این حال در اینجا به چند راهکار برای پی بردن به آن ارائه می شود. در برخی از ژورنالها بخشی در نظر گرفته شده که به صورت آماری متوسط زمان داوری مقالات به خوانندگان ارائه می شود. به عنوان مثل در وبسایت ژورنالهای منتشر شده توسط انتشارات الزویر بخشی وجو دارد تحت عنوان Journal Insights
در صورتیکه وارد این بخش شود می توانید در قسمت speed، review speed را انتخاب کنید تا از متوسط سرعت داوری و چاپ مقالات مطلع گردید.
در صورتیکه زمان داوری در سایت ژورنال ارائه نشده باشد راه دیگر آن است که مقالات اخیر ژورنال که با موضوع مقاله شما سنحیت دارد را از سایت ژورنال دانلود کنید. بسیاری از ژورنالها زمان دریافت مقاله، زملن پذیرش و همچنین زمان چاپ آنلاین هر مقاله را در آن درج می کنند. با بررسی تعدادی از مقالات شماره های اخیر ژورنال می توانید به زمان تقریبی داوری ژورنال پی ببرید. توجه کنید مقالاتی را انتخاب کنید که موضوع آنها با موضوع مقاله شما یکسان باشد زیرا در بسیاری از ژورنالها برای هر یک از موضوعات ژورنال یک ادیتور مجزا در نظر گرفته می شود در نتیجه زمان داوری مقالات با توجه به موضوع آن متفاوت است. در صورتیکه زمان دریافت و پذیرش مقاله در مقالات ثبت نشده باشد راه دیگر آن است که با ادیتور ژورنال مکاتبه نموده و زمان تقریبی مقالات را از ایشان جویا شوید.
[html_block id=”4551″]
متریک های ژورنال :
برای مقایسه میان ژورنالها می توانید از معیارهای سنجش کیفیت ژورنالها که متریک ژورنالها نامیده می شود استفاده نمایید. برخی از این معیارها عبارتند از:
ایمپکت فاکتور :
تعداد ارجاعات صورت گرفته به مقالات چاپ شده در یک ژورنال در دو سال کامل نسبت به مقالات چاپ شده در آن ژورنال در آن دو سال. بیشترین ضریب تاثیر مربوط به ژورنال New England Journal of Medicine با ضریب تاثیر 55.873 می باشد. هر چه ضریب تاثیر ژورنالی بالاتر باشد به این مفهوم است که مقالات چاپ شده در آن ژورنال تاثیر بیشتری در جامعه علمی داشته اند و مقالات بیشتری به آنها ارجاع داده اند. معمولا ضریب تاثیر مناسب برای روی یک ژورنال با توجه به میانگین ضریب تاثیر در یک رشته مشخص می شود. به عنوان نمونه ضریب تاثیر 3 برای ژورنالهای مهندسی ضریب تاثیر بسیار بالایی می باشد در صورتیکه برای رشته های پایه همچون زیست شناسی یا شیمی ضریب تاثیر متوسطی در نظر گرفته می شود. در سایت تامسون رویترز شما می توانید رتبه ژورنال انتخابی تان را در میان سایر ژورنالها در آن لیست بررسی نمایید و بر اساس آن ژورنال مورد نظرتان را انتخاب نمایید.
شاخص آنی (Immediacy index) :
این شاخص نشان دهنده تعداد متوسط مقالاتی است که در یکسال به مقالات چاپ شده در یک ژورنال ارجاع می شود. در واقع این شاخص نشان دهنده سرعتی است که به مقالات چاپ شده در یک ژورنال ارجاع می شود و هر چه این شاخص عدد بزرگتری باشد نشاندهنده آن است که آن ژورنال در جامعه علمی تخصصی خود تاثیرگذاری بیشتری دارد.
اسکوپوس Quartiles :
شاخص کیفی ژورنالها با ایندکس اسکوپوس است که از Q1 الی Q4 طبقه بندی می شود در این شاخص به بالاترین کیفیت شاخص Q1 و رنگ سبز و به پایین کیفیت شاخص Q4 با رنگ قرمزاختصاص می یابد.
SNIP (Source Normalized Impact per Paper):
نسبت ارجاعات یک ژورنال به کل ارجاعات صورت گرفته در آن رشته می باشد
سایر معیارها عبارتند از:
نیمه عمر ارجاعات (Cited half-life)
اثرگذاری مقالات (Article Influence)
ایجن فاکتور Eigenfactor
ایندکس کوپرنیکوس
IIP
h-index
h-median
h-core
[html_block id=”4551″]
نرخ ریجکت کردن مقالات :
به دست آوردن نرخ ریجکت شدن مقالات کاری بسیار دشوار است و فقط از روی تجارب قبلی می توان به آن پی برد. برخی از ژورنالها احتمال اکسپت شدن مقالات را در سایت خود ذکر می کنند.
زمان چاپ :
با خواندن چند مقاله آپلود شده در سایت ژورنال می توانید به فاصله زمانی که پس از پذیرش مقاله در ژورنال چاپ می شود پی ببرید. برخی از ژورنالها بلاقفاصله پس از اکسپت مقاله آن را چاپ می کنند. ژورنالهای دیگری هم هستند که فرایند چاپشان چندین ماه به طول می انجامد. در صورتیکه در نظر دارد مقاله چاپ شده تان را به جایی ارائه دهید پی بردن به زمان چاپ بسیار مهم است. در صورتیکه نتوانید این زمان را از روی مقالات چاپ شده قبلی ژورنال حدس بزنید می توانید با ادیتور ژورنال رایزنی کنید.
توالی چاپ :
معمولا در سایت اکثر ژورنالها توالی چاپ مشخص است. علاوه بر آن در پایگاه های استنادی همچون ISI و یا اسکوپوس توالی چاپ را در کنار ISSN ورنال می نویسند. مثلا weekly ISSN برخی از توالی های چاپ معمول در ژورنالها عبارتند از:
Weekly:هفتگی
Biweekly:هفته ای دوبار
Monthly:ماهانه
Bimonthly:ماهی دو بار
Quarterly:فصل نامه
Annual:سالنامه
Biannual:سالی دوبار
Semiannual:شبه سالنامه
Irregularly: توالی چاپ در سالهای مختلف متفاوت است
انتشارات :
نام انتشارات هم از معیارهای مهم انتخاب ژورنال است. برخی از ناشران معتبر ژورنالهای علمی عبارتند از: الزویر، اشپرینگر، جان وایلی، تیلور فرانسیس و …
[html_block id=”4551″]
کشور :
اینکه یک ژورنال مربوط به کدام کشور است به طور کلی مهم نیست چرا که در جامعه علمی مرزبندی اعتبار نشریات بر مبنای کشور اهمیتی ندارد. با اینحال باید به این نکته توجه کرد که ژورنالهایی که مربوط به یک کشور خاص می شوند اگر نام آن کشور در عنوان ژورنال ذکر شده باشد معمولا مقالاتی را به چاپ می رسانند که با آن کشور ارتباط داشته باشد مثلا ژورنال south journal of management بیشتر مقالاتی را به چاپ می رساند که مربوط به مسائل مدیریتی در کشور آفریقای جنوبی باشد. علاوه بر این برخی دانشگاه ها در ایران ژورنالهای برخی کشور ها مثل عراق، پاکستان، سوریه، هند و حتی چین را قبول ندارند. علاوه براین کلیه ژورنالهای وابسته به اسرائیل نیز از نظر وزارت علوم و وزارت بهداشت مورد پذیرش نمی باشد.
شورای علمی نشریه :
شورای علمی ژورنال editorial board می تواند یکی از معیارهای انتخاب ژورنال باشد. هر چه اعضای هیات تحریره یک ژورنال تخصص بیشتری در ارتباط با موضوع ژورنال داشته باشند و دانشگاه های بهتری باشند بدیهی است جایگاه آن ژورنال در جامعه علمی از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.
قابل رویت بودن مقالات :
یکی از معیارهای انتخاب ژورنال قابل رویت بودن مقالات آن ژورنال است چراکه هر چه آن ژورنال بیشتر قابل رویت باشد به مقالات آن ژورنال بیشتر ارجاع می شود. در واقع قابل رویت بودن یک ژورنال بدین معناست که وقتی یک مقاله در آن ژورنال به چاپ رسید سایر محققین در سریع ترین زمان ممکن و به راحتی بتوانند آن مقاله را بیابند. برخی عوامل که کمک می کنند یک ژورنال بیشتر قابل رویت باشند عبارت است از: چاپ مقاله به صورت الکترونیکی (ژورنالهایی که فقط به صورت چاپی هستند غیر قابل رویت توسط بخش زیادی از محققین هستند.)، داشتن ایندکس های معتبر به خصوص داشتن ایندکس گوگل اسکولار، اپن اکسس بودن آن (دسترسی آزاد بودن)، داشتن ضریب تاثیر.
محدودیت های ژورنال :
با مطالعه دستورالعملهایی که ر سایت ژورنالها وجود دارند با محدودیتهای آن ژورنال ها آشنا شوید بعضی از ژورنالها فقط نوع خاصی از مقالات را به چاپ می رسانند مثلا فقط مقالات مروری را چاپ می کنند. برخی دیگر از ژورنالها برای مقالات محدودیت تعداد صفحات، تعداد واژگان، تعداد جداول یا عکسها و … قائلند. بنابراین در انتخاب ژورنال حتما این محدودیتها را باید در نظر گرفت.
شما می توانید برای دریافت مشاوره از کارشناسان مجموعه در فرم زیر سفارش ثبت کنید تا همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند :