پاسخ به سوالات
پاسخ به سوالات : بسیاری از دانشجویان وقتی به سؤالهایی که قرار است در جلسه دفاع از آنها پرسیده شوند فکر میکنند وحشت زده میشوند اگر بدانید اعضای کمیته علمیاحتمالا چه چیزهایی میپرسند و جواب سؤالها را بنویسید و مرور کنید ترس شما کاهش مییابد. تعیین راهبردهای کلی برای پاسخ دادن به سوالها نیز میتوانند به شما کمک کند. برخی از این راهبردها را در بخش دفاع از پروپوزال توضیح دادیم و بقیه را در زیر توضیح میدهیم.
[html_block id=”4551″]
به سؤالها به طور حرفهای و مانند یک دانشمند پاسخ دهید. حتی اگر هیأت داوران را به خوبی میشناسید اکنون زمان خوبی برای شوخی کردن نیست. همان طور که یتس (۱۹۸۲) بیان میکند جلسه دفاع زمان پرخاشگری یا نشان دادن واکنش دفاعی نیست، حتی اگر سؤالهای داوران بی ربط یا غیر ضروری باشند. تصور کنید که در یک همایش ملی سخنرانی میکنید و هیأت داوران نیز در سطح ملی هستند پس خودتان را با این موقعیت هماهنگ کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که عجله نکنید. همانند جلسه دفاع از پروپوزال، سؤالهای دشوار را دوباره تکرار کنید تا مطمئن شوید که آنها را درست فهمیدهاید. به سؤالها جوابهای کامل بدهید و توجه کنید که داوران ممکن است سؤالهایی بپرسند که شما در رساله یا پایان نامه خود به آنها جواب دادهاید و در نتیجه، کارتان آسان شود.
بسیاری از دانشجویان در جلسه دفاع با سؤالهای دشواری روبه رو میشوند. اگر این سؤالها را نمیفهمید سایر استادان نیز ممکن است آنها را نفهمند عجله نکنید و سؤال را دوباره تکرار کنید تا مطمئن شوید سؤال را درست فهمیدهاید و به پرسشگر نیز فرصت دهید تا سوء تفاهم احتمالی شما را برطرف کند.
برخی سؤالها جواب درست یا غلط ندارند. این سؤالهای تامل برانگیز ممکن است به تفکر نیاز داشته باشند. میتوانید نظر شخصی خود را بگویید به شرطی که حتماً اشاره کنید که نظر شخصی شماست. انسان عقاید شخصی به گونهای که تصور شود حقایق علمی هستند باعث میشود هیات داوران شما را آماج حملات خود قرار دهند.
اگر نتوانستید به برخی سؤالها جواب دهید تعجب نکنید. اگر پاسخ سؤالی را نمیدانید بگویید: نمیدانم یا مطمئن نیستم و از بیان حدستی و گمان خودداری کنید. اگر گاه گاهی بگویید نمیدانم مشکلی پیش نمیآید.
ممکن است برخی استادان بخواهند پز بدهند. آلبرت فارل یکی از همکاران ما به دانشجویانش میگوید که هیات داوران در جلسه دفاع به سه دلیل سؤال میکنند. اولین و نادرترین دلیل این است که واقعا میخواهند جواب سوال را بدانند و یاد بگیرند. دومین دلیل این است که میخواهند بدانند آیا دانشجو جواب سوال را میداند. سومین دلیل این است که آنها میخواهند به سایر استادان نشان دهند که جواب سوال را میدانند.
به سادگی نمیتوانید بفهمید آیا استادان از پاسخ شما خوششان آمده است. توصیه میکنیم تلاش کنید به سؤالها پاسخهای خوب بدهید نه این که سعی کنید بفهمید آیا استادان از عملکرد شما راضی هستند.
[html_block id=”4551″]
نسخه کامل پایان نامه را همراه خود به جلسه دفاع برید زیرا چنین سوالهایی معمولا رایج هستند:
منظور شما از ……… که در صفحه ……. آوردهاید چیست؟ در صورت امکان؛ پیش نویس ها، ابزارها و مقالههایی را که از آنها استفاده کردهاید به جلسه دفاع ببرید، چون ممکن است چنین سوال هایی مطرح شوند: آیا اعداد جدول شماره ………. واقعا درست هستند؟، آیا اسمیت و ؟؟؟ با استفاده از ابزار …….. ساختار سه عاملی ساختند یا چهار عاملی؟ و ابزار ……… چه مادههایی دارد؟
در پایان سخنرانی، برای گوش کردن به دیدگاههای مخاطبان وقت کافی بگذارید. چند سؤال آماده کنید تا بتوانید از مخاطبان بپرسید و کیفیت سخنرانی و چگونگی پاسخ دهی خود را ارزیابی کنید. هنگامیکه نوار سخنرانی خود را گوش میکنید یا میبینید، میتوانید کیفیت سخنرانی خود را بسنجید. جدول ۱۳-۳ سیاهه سادهای است که نشان میدهد هنگام سخنرانی، چه رفتارهایی مهم هستند. حتی میتوانید از مخاطبان بخواهید به رفتارهای خاصی شما توجه کنند و این سیاهه را بر اساس سخنرانی شما تکمیل کنند. علاوه بر این، از آنها بخواهید نظرات کلی و پیشنهادهای اصلاحی خود را در مورد سخنرانی بیان کنند. میتوانید از دوست خود بخواهید نظرات و پیشنهادهای اصلاحی مخاطبان را یادداشت کند.
اگر از بخش خاصی از سخنرانی خود ناراضی هستید و شما را نگران میکند (مثلا آیا توضیحات شما درباره طرح پژوهش یا نتایج مربوط به تحلیل عاملی، روشن و دقیق هستند؟) نظر مخاطبان را در این باره جویا شوید. از آنها بپرسید به چه روش دیگری میتوان این موارد را توضیح داد. انتقادها را بپذیرید و حالت دفاعی نگیرید. به یاد داشته باشید که مخاطبان، دوستان شما هستند و میخواهند به شما کمک کنند، پس پیشنهادهای آنها را بشنوید و نظراتشان را جدی بکیرید.
[html_block id=”4551″]
جلسه دفاع از پایان نامه یا رساله (و برای برخی دانشجویان، جلسه دفاع از پروپوزال) اضطراب زیادی ایجاد میکند. برخی دانشجویان هنگامیکه به جلسه دفاع فکر میکنند دچار اضطراب زیادی میشوند. دیوید بارلو، متخصص اضطراب، معتقد است که احساس پیش بینی ناپذیری و تحت کنترل نبودن، محور اصلی اضطراب است. هرچند جلسه دفاع کاملاً پیش بینی ناپذیر یا خارج از کنترل نیست، واقعیت این است که مسئولیت آن فقط بر عهده شما نیست.
در عوض، معتقدیم اضطراب زیاد و کم هر دو باعث کاهش عملکرد میشوند و اضطراب متوسط باعث میشود بتوانید بر تکلیف تمرکز کنید و عملکرد بهتری از خود نشان دهید. کلید موفقیت در جلسه دفاع این است که سطح برانگیختگی خود را کنترل کنید.
پژوهشگران سه عنصر اضطراب را معرفی کردهاند که گاهی با هم ارتباط دارند اما اغلب، عناصر جداگانهای هستند (بارلو، ۲۰۰۹؛ لانگ، ۱۹۷۱) اول، مؤلفه شناختی است که شامل تجربه ذهنی اضطراب است، یعنی چیزهایی که درباره موقعیت اضطراب زا به خود میگویید و نامهایی که با احساسات خود میگذارید دوم، مؤلفه فیزیولوژیکی است که شامل اساسی جسمی برانگیختگی است (مثل قدم زدن، صاف کردن گلو و برقراری تماس چشمی با مخاطبان)، مدیریت این سه مؤلفه اضطراب میتواند به شما کمک کند تا جلسه دفاع را با موفقیت پشت سر بگذارید. سوم، مؤلفه حرکتی است که به عملکرد قابل مشاهده شما مربوط است.
شما می توانید برای دریافت مشاوره انجام پایان نامه ، مقاله و غیره از کارشناسان مجموعه در فرم زیر سفارش ثبت کنید تا همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند :