فصول پایان نامه ارشد و دکتری در گرایشهای مختلف رشته مدیریت به مانند حلقه های زنجیر، از انگیزه و هدف اصلی دانشجو از نگارش پایان نامه، تا هدایت او به نتایج و یافته ها و پیشنهادات علمی و اجرایی را در بر می گیرد. نگارش صحیح و علمی این فصول، به طوری که همبستگی و انسجام فصول در رابطه با موضوع اصلی تحقیق را در بر داشته باشد، به طوری که هم دانشجو بداند که دقیقا در تحقیق خود به دنبال چه بوده است و هم بتواند دفاع علمی و موفقی از کار داشته باشد، نیازمند مهارت و مشاوره متخصصین و محققین این حیطه است. این مسئله سبب می شود تا تعداد اصلاحات لازم برای انجام کار در مراحل و فصول مختلف، به میزان بسیار کم کاهش یابد.
اهمیت و ضرورت نگارش صحیح فصل اول پایان نامه مدیریت (کلیات تحقیق)
در فصل اول، باید بدانید دقیقا مسئله تحقیق شما چیست؟ چرا موضوع تحقیق دارای اهمیت به لحاظ علمی، و ضرورت به لحاظ اجرایی برای سازمان یا شرکت مورد مطالعه است؟ چه اهداف و چه سوالاتی برای رسیدن به پاسخ سوال تحقیق باید در پیش بگیرید؟ قلمرو موضوعی، زمانی و مکانی تحقیق شما چه باشد؟ و متغیرهای اصلی که در مدلی که برای تحقیق توسعه داده اید، دارای ارتباط با هم هستند، چه تعریف علمی و عملیاتی دارند؟ نگارش درست این موارد در فصل اول، می تواند فصول بعد را هم روشنتر، با کیفیت تر و علمی کند. به ویژه برای دانشجویان دکتری، در این فصل توضیح جامع و کامل و علمی جنبه نوآورانه پژوهش و دانش افزایی آن و شرح مفروضات پژوهش، بسیار لازم و تخصصی است.
نگارش صحیح فصل دوم (ادبیات، پیشینه و چارچوب نظری تحقیق)
پس از فصل اول، این فصل دوم است که می تواند ادبیات، مدلها، تعاریف، مفاهیم اصلی، نظریات و مطالعات تجربی خوبی برای تحقیق فراهم کند. به گونه ای که تعریف شفاف و علمی از متغیرهای تحقیق برای مخاطبان و دانشجو، ارائه دهد، ذهن دانشجو و اساتید را با نظریات و مدلهای اصلی و معروف توسعه متغیرها و مفاهیم روشن سازد، روابط بین متغیرها را به خوبی نشان دهد و پشتوانه علمی و نظری خوبی برای بخش میدانی کار باشد. با پشتوانه این موارد است که دانشجو می تواند در فصل دوم پایان نامه ارشد و دکتری، به توسعه یک چارچوب نظری خوب بپردازد و این چارچوب را دستمایه طراحی یک ابزار گردآوری اطلاعات خوب در فصل سوم قرار دهد.
ضرورت نگارش درست فصل سوم پایان نامه مدیریت در مقطع ارشد و دکتری (روش شناسی تحقیق)
در فصل سوم پایان نامه، به عنوان اولین قدم در مرحله میدانی پژوهش، باید بدانیم، روش تحقیق ما به لحاظ هدف، به لحاظ ماهیت و به لحاظ روش چیست؟ چه نوع روش تحقیقی با توجه به موضوع و روابط بین متغیرهای تحقیق باید انتخاب کنیم؟ جامعه آماری، یعنی کسانی یا سازمانهایی که باید برای رسیدن به پاسخ سوالات انتخاب کنیم، چه کسانی می توانند باشند؟ چگونه از این افراد نمونه برداری کنیم؟ با چه روشی و چه تعدادی؟ ابزاری که می خواهیم با آن از افراد نمونه ، نظرسنجی کنیم، چه باشد؟ پرسشنامه یا مصاحبه؟ و این ابزار را چگونه پایایی و روایی سنجی کنیم؟ روش روایی و پایایی سنجی ما چه باشد؟ و در نهایت برای آزمون فرضیات، و یا برای مدلسازی و الگو سازی ( به ویژه در تز های دکتری) ، چه روشهای تحلیل، چه نرم افزارها و چه آزمون هایی باید در نظر بگیریم تا ما را به نتیجه بهتر و قابل اعتمادترین برسانند؟ انتخاب همه موارد و تشخیص نوع روش تحقیق، نوع ابزار، نوع جامعه و روش نمونه گیری، و روش تحلیل و نرم افزارها، نیازمند افراد متخصص و خبره است که با روش شناسی تحقیق آشنایی داشته باشند.
فصل چهارم پایان نامه مدیریت در مقطع ارشد و دکتری (تجزیه و تحلیل داده ها و یافته های تحقیق)
پس از مشخص کردن این موارد، فاز اصلی میدانی کار آغاز می شود. باید داده هایی را که با استفاده از ابزارها ( پرسشنامه یا مصاحبه یا هر دو) جمع آوری کردیم، توصیف کرده و با استفاده از آنها روابط بین متغیرها را سنجیم؛ آزمون کنیم و یا مدل سازی نماییم. این کار به ویژه در تز دکتری ، که قرار است هم مدلی ساخته شود، و هم روابط بین متغیرهای آن مدل آزمون گردد و به عبارت دقیقتر، مدل اعتبارسنجی شود، بسیار مهم و اساسی است. این مرحله از تحقیق است که پاسخ ما به تمامی مراحل قبل را مشخص می کند، یعنی نشان می دهد کدام اهداف تحقیق محقق شده و کدام نه؟ پاسخ کدام سوالات مثبت است و کدام منفی؟ و کدام فرضیات تایید شده اند و کدام نه! بنابراین اهمیت فصل چهارم، چه در رساله کارشناسی ارشد و چه در تز دکتری، بسیار حیاتی است و نیازمند دقت، شناخت کامل روشهای تحلیل و نرم افزارها و آزمونهای لازم و قدرت تحلیل روابط بین مدل و متغیرهاست که نیازمند خبره و متخصص در این زمینه است.
فصل پنجم پایان نامه در مقطع ارشد و دکتری ( بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات تحقیق)
و نهایتا پس از آزمون و تحلیل روابط و فرضیه ها و مدلسازی، نوبت به فصل پنجم می رسد. در فصل پنجم، باید از تمامی مراحل قبل تحقیق، نتیجه گیری گنیم، در مورد نتایج بحث کنیم، نتایج تحقیقمان را با نتایج تحقیقات هم موضوع ( که در فصل دوم در مورد آنها بررسی و بحث کردیم)، مقایسه کنیم، و نهایتا برای نتایج تحقیقمان، پیشنهادات علمی و اجرایی ارائه کنیم تا مدیران و دانشگاهیانی که از نتایج تحقیق ما بهره می برند، بتوانند از این نتایج در کار اجرایی و علمی خود بهره ببرند. همچنین برای پژوهشگران بعد از خود، پیشنهاداتی برای تکمیل تحقیق خود ارائه می دهیم. نگارش درست این فصل بسیار اهمیت دارد، چرا که جمعبندی موثر و بحث و نتیجه گیری درست، می تواند تحقیق ما را به خوبی منعکس کرده و ارزش کار را نشان دهد. این امر نیز نیازمند متخصص و محقق خبره در این کار است.
انجام تمامی این مراحل، فصول و بخشها، نیازمند تجربه، تخصص، مهارت و تسلط بر جنبه های علمی و ادبیات نظری و آکادمیک هر موضوع پژوهشی، در کنار دانش روش شناسی، کار با مدلها و روشهای تحلیل و نرم افزارها و آزمونهای مختلف است که ضرورت اخذ مشاوره در انجام پایان نامه ارشد و دکتری ، برای انجام علمی و صحیح کار را می طلبد.