دستورالعمل دانشگاه خود را در رابطه با ساختار پایان نامه بررسی کنید تا بتوانید الزامات ساختاری مقرر را برآورده نمایید.
ساختار عمومی پایان نامه به شکل زیر است:
- صفحه عنوان
- عنوان، نام خودتان، رشته، تاریخ و نام استاد راهنما
- چکیده
- یک بند در مورد خلاصه پایان نامه
- تشکر و تقدیر
- تشکر و قدردانی از کسانی که در انجام پایان نامه شما را یاری نموده اند.
- فهرست
- فهرست فصل ها، قسمت ها و زیر قسمت ها به همراه شماره صفحه مربوط به هر یک از فهرست جداول و تصاویر
- کلیات
- ارائه سؤال، مسئله، ایده، زمینه ای که تحقیق در آن قرار دارد و خلاصه ای از رئوس اصلی ساختار پایان نامه
- فصول اصلی
- ادبیات و پیشینه تحقیق
- روش شناسی
- جمع آوری داده ها
- تجزیه و تحلیل داده ها
- یافته ها
- نتیجه گیری: در فصل نتیجه گیری شما تمام یافته های تحقیق را جمع آوری، به صورت شفاف نتیجه گیری و پیشنهادهایی را براساس یافته ها ارائه میدهید. به علاوه لازم است پیشنهادهایی را برای پژوهش های اتی ارائه دهید و ارزیابی کنید چقدر خوب به اهداف تحقیق رسیده اید.
- کتاب نامه: فهرستی از منابع به ترتیب حروف الفبا و براساس یک سبک صحیح از پیش تعیین شده.
- پیوست : کلیه اطلاعات مربوطی که بحث اصلی مباحث شما نمیباشد – برای مثال، پرسش نامه، کپی نامه ها، نقشه ها و…
- سایر قسمت هایی که ممکن است از شما خواسته شود تا در انتهای پایان نامه قرار دهید مانند علائم اختصاری، قسمت دیدگاه نویسنده، خلاصه اجرایی و ماتریس توسعه مهارت ها.
شکل دهی به پایان نامه
دانشگاه محل تحصیل شما مشابه هر دانشگاهی الزامات تفصیلی در مورد شکل پایان نامه دارد که لازم است آن را مطالعه و به کار بندید.
اگر چه عموماً تحویل پایان نامه تشریفات رسمی را نمیطلبد اما سعی کنید توصیه های زیر را دنبال کنید:
- از کاغذ A4 ( یا هر اندازه استاندارد دانشگاه خودتان ) استفاده کنید.
- جلد پایان نامه باید بدین گونه تنظیم شود: عنوان پایان نامه با اندازه قلم برجسته و در یک سوم بالای جلد- اسم خودتان 6 سطر پایین تر – نام استاد راهنمایتان 6 سطر پایین تر از آن و نام دانشگاه تان 6 سطر پایین تر از قبلی (برخی از دانشگاه های الزامات متفاوتی دارند به عنوان مثال برخی از شما میخواهند که تنها شماره دانشجویی تان را روی جلد درج کنید.)
- از طرفین و بالا حدود 3 سانتی متر حاشیه قرار دهید. برای درج ملاحظات ارزیابان از پایین نیز 5 سانتی متر حاشیه گذاری کنید.
- از اندازه قلم pt11 یا pt12 استفاده کنید. از فونت Time New Roman یا Arial استفاده کنید.
- معمولاً فاصله رسمی بین سطرهای پایان نامه باید دو برابر باشد اما به دلیل بحران های زیست محیطی دانشگاه ها فاصله عادی را نیز میپذیرند.
- سطرها را راست چین نمایید و از دو طرف تنظیم نمایید.
- هر بند را با یک سطر خالی، تفکیک نمایید.
- در انتهای هر جمله بدون فاصله یک نقطه قرار دهید. حرف آغازین اولین کلمه جمله بعد، باید به اندازه یک فضا از نقطه مزبور فاصله داشته باشد.
- بین کلمات، فاصله اضافی نگذارید.
- اطمینان حاصل کنید که همه صفحات شماره گذاری شده است. برای این امر از شماره گذاری طرح عربی استفاده کنید (1، 2، 3، …).
- نکات و بندهای مختلف را شماره گذاری نکنید. این شیوه برای پایان نامه مناسب نیست.
- برای پاوررقی ها از شماره های عددی استفاده کنید.
- خیلی از پرانتز استفاده نکنید از قلم های بولد یا مورب کمتر استفاده نمایید از خطر کشیدن زیر برخی از کلمات و عبارات و نیز استفاده از عبارت «و غیره» خودداری کنید.
- منابع کتاب نامه را به ترتیب حروف الفبا مرتب و در انتهای متن پایان نامه ارائه کنید.
- از سبک مأخذنویسی هاروارد استفاده کنید. مگر این که دانشگاه الزامات دیگری داشته باشد.
- معمولاً باید دو نسخه از پایان نامه تان پرینت بگیرید. بسیاری از دانشگاه ها الزامات بیشتری در مورد صحافی پایان نامه دارند.
فصل کلیات و نتیجه گیری
اولین و آخرین فصول پایان نامه بسیار مهم و حیاتی اند. این دو فصل شالوده و حاصل پایان نامه را در بردارند. فصل کلیات، مباحث و زمینه تحقیق را تنظیم و ارائه میکند و به استدلال ها و روش انجام پایان نامه جهت میدهد. فصل نتیجه گیری نیز دستاوردهای پایان نامه را ارائه میدهد.
فصل های کلیات و نتیجه گیری را نمیتوان به صورت یک قالب مشترک ارائه نمود زیرا آنها اهداف گوناگونی را دنبال میکنند. اما این کار را میتوان برای سایر فصل ها انجام داد.
کلیات اولین قسمت از کار شماست. بنابراین باید به بهترین وجه در برگیرنده موارد زیر باشد:
- معرف شما به عنوان یک نویسنده و سبک نگارش تان باشد.
- ذهن خواننده را درگیر مطلب و وی را به ادامه مطالعه علاقه مند سازد.
- معرف زمینه تحقیق باشد.
- حجم نامناسبی از ادبیات و پیشینه تحقیق را در خود جای داده باشد.
- موضوع را معرفی و تحلیل کند.
- دامنه پژوهش را نشان دهد (آن چه در حوزه تحقیق قرار میگیرد و آن چه در درون آن قرار ندارد)
- سؤالات تحقیق را مشخص و نحوه رسیدن به راه حل و تکمیل آن را شرح دهد.
- ساختار پایان نامه را مشخص کند – نوعی جهت دهی کلان
شما می توانید برای دریافت مشاوره از کارشناسان مجموعه در فرم زیر سفارش ثبت کنید تا همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند :
ساختار پایان نامه چیست؟
در صورتی که دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری باشید. دانستن ساختار پایان نامه در هنگام انجام پروژه تحقیقاتی مسئله مهم و اساسی برایتان خواهد بود. در این کتابچه براساس تحقیق و بررسی به یک یا چند سوال طرح شده در در پایان نامه پاسخ میدهید.
به طور حتم شمایی هم که در مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاهی در رشته مورد علاقه تان ادامه تحصیل میدهید. از همین الان میخواهید از چند و چون قضیه فرم نوشتاری پایان نامه سر دربیاورید. تیم ما از هم اکنون شما را برای دریافت اطلاعات بیشتری به خواندن این مقاله دعوت میکند.
برای اینکه بتوانید درک درستی از مفهوم ساختار پایان نامه داشته باشید بایستی بدانید زمانی که به مقطع تحصیلی فوق لیسانس و دکتری ورود پیدا میکنید. یکی از مهمترین واحدهای درسی که برای فارغ التحصیل شدن در این مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاهی بایستی با موفقیت بگذرانید، واحدی تحت عنوان پایان نامه است. برای شروع کار هم در ابتدا بایستی پروپوزال پایان نامه را گردآوری کنید تا همه چیز به روال طبیعی سپری شود.
پروپوزال
در کل پروپوزال فرمت کوتاه شده کتابچه پایان نامه میباشد. پس، شما برای شروع قدم های اولیه انجام پایان نامه ارشد و Phd بایستی یک موضوع را انتخاب کنید. حواستان باشد که در انتخاب موضوع باید دقت و توجه خاصی را صرف کنید. این موضوع در حین که بایستی موضوع جالبی باشد. از طرفی، بایستی مشکل یا سوالی از مباحث رشته یا گرایش تحصیلی تان را پاسخ بدهد. چرا که شما در هنگام نوشتن پایان نامه با توجه به اهدافی که مشخص میکنید. سوالاتی را هم برای خود ایجاد میکنید تا در پایان تحقیقات به آن پرسش ها پاسخ مناسبی بدهید.
اینک که در حال خواندن این مطلب با معرفی ساختار پایان نامه میباشید. سوالی که ذهنتان را مشغول کرده، که چگونه میتوان پایان نامه نوشت. توصیه میکنیم بخش بعدی را بلافاصله مطالعه نمایید تا پاسخ تان را بدون هیچ وقفهای دریافت کنید.
چگونه پایان نامه بنویسم؟
خیال تان راحت، دست پیدا کردن به ساختار پایان نامه کار پیچیده و مشکلی نیست. در صورتی که از برخی نکات اطلاع داشته باشید. به راحتی میتوانید پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری را به نگارش درآورید. در دنباله مطلب برای پاسخ به این سوال که چگونه میتوان پایان نامه نوشت. بایستی در ابتدا موضوع پروژه تحقیقاتی تان مشخص شده باشد. تا از همان ابتدا بدانید قرار است روی چه موضوعی به حل مسئله بپردازید.
برای این کار میتوانید یک سرچی در دروس کارشناسی و کارشناسی ارشد بیاندازید. ببینید بیشتر روی چه موضوعی علاقه مندید کار کنید. در آن مبحث چه شکاف های و مشکلاتی وجود دارد که هنوز پاسخ مناسب و قابل قبولی داده نشده است. پس به هنگام پیدا کردن موضوع بایستی به این نکته توجه کنید. در حین اینکه موضوع تحقیق پایان نامه تان بایستی ساده باشد. میتواند از سوی دیگر بکر، جدید و جذاب هم باشد.
حال برویم با توجه به ساختار پایان نامه استاندارد، نحوه نوشتن و چیدمان بخش های آن را از صفر تا صد برایتان بیان کنیم.
ساختار پایان نامه چگونه است؟
در این قسمت در نظر داریم به ترتیب اولویت ساختار پایان نامه را برایتان بیان کنیم. بنابراین توصیه میکنیم به هیچ وجه از خواندن این بخش غافل نشوید.
مقدمه
یکی از فصل های پایان نامه ارشد – دکتری فصل مقدمه میباشد. در این قسمت شرح کلی از موضوع تحقیق خود را عنوان میکنید. از منابع و نظراتی هم که در تحقیق خود استفاده کردید در این بخش ذکر میکنید. در قسمت معرفی موضوع پایان نامه میتوان به طرح کردن چند سوال برای ادامه روند تحقیق اقدام نمود. در کنار طرح سوال، میبایست مقصود خود از انجام این تحقیق و پژوهش هم بنویسید. در کنار مشخص شدن اهداف، سوالات تحقیق، میتوان نیم نگاهی هم بر نوشتن فرضیه های تحقیق داشت.
مرور منابع
در فصل دوم میبایست پیشینه موضوع تحقیق خود را بیان کنید. لذا در این قسمت همه تحقیقات و نظراتی که در مورد عنوان پروژه تان انجام شده است را میتوان اشاره کنید. با این کار یک نکته خیلی مهم آشکار میشود. و نکته آن است که هر تحقیقی انجام میگیرد. قبل آن فرد یا افرادی بودند که از جنبه دیگری موضوع پایان نامه را پژوهش کردند. یا شاید هم نزدیک به موضوع تان بررسی هایی صورت گرفته است، البته در زمان و مکان مختلف. تحقیق شما بر اساس آن موضوع انتخابی میتواند دستاوردهای جدیدی را پیش روی محققین قرار دهد.
به عبارتی، این زنجیره تحقیق توسط محقق یا محققین ادامه دارد تا به خوبی بتوانند مسئلهای را که طراحی کردن از دیدگاههای مختلف آن را مورد مطالعه قرار دهند. چه در این فصل و چه در سایر فصل ها بایستی در میان مقالات داخلی و خارجی معتبر نظریات و تحقیقات و … مطرح گردد.
مواد و روش ها
شما بر حسب رشته و گرایش تحصیلی بایستی تجهیزات، ابزارآلات، روش های مختلف تحقیق، محل تحقیق و … را در این قسمت یادآور شوید. به عنوان مثال، بخصوص با توجه به رشته تان اگر از دستگاه خاصی در آزمایشگاه استفاده کردید تا نتایج تحقیق خود را بدست آورید. بایستی آن را در فصل مواد و روش تحقیق عنوان کنید.
نتایج
در فصل نتایج ساختار پایان نامه بایستی تمامی نتایج آورده شود. از طرفی، میتوان برای توضیح بیشتر و البته قابل درک شدن نتایج از نمودار، جدول و … هم استفاده نمود. با توجه به عنوان این فصل قرار است با خروجی هایی که از تحقیق و پژوهش خود کسب نمودید تحلیل های پژوهش خود را بیان کنید. پس یا توجه به استدلال و استنباط های خود میتوانید بحث های تحقیق خود به ثبت رسانید.
پیشنهادات
در این فصل که با توجه نتایج تحقیق، بایستی تلاش کنید نتیجه گیری خود را اعلام کنید. در ادامه بر اساس این نتیجه گیری حال چه معنی دار باشد و چه بالعکس، میتوانید پیشنهادات و توصیه های خود را برای مسئلهای که در موضوع تحقیق مطرح شده است را عنوان کنید. به طور حتم پیشنهادات شما بر اساس تجربیات در تحقیق تان بدست آمده است. در نتیجه برای سایر محققین در روند تحقیقات شان بسیار میتواند مثمر ثمر واقع شود.
منابع پایان نامه
در فصل آخر یکی از اصولی ترین کارها آن است که منابعی که در تحقیق خود استفاده کردید را چه در قالب کتاب، پایان نامه سایر محققین، مجلات علمی، مقاله بیان کنید. البته در پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری ابتدا منابع فارسی به ترتیب حروف الفبا و سپس منابع انگلیسی استفاده شده درج میشود.
به پایان این مقاله تحت عنوان معرفی فرمت پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری رسیدیم. در صورتی که برای اطلاع از ساختار پایان نامه ابهام و سوالی ایجاد شده که در این مطلب پاسخ آن را دریافت نکردید و در هر بخش از مقاله سوالی بود مطرح کنید تا در اسرع وقت کارشناسان همراه شریف پاسخ بدهند.