جستجوی پایان نامه
جهت جستجوی پایان نامه یک پژوهشگر باید قادر به جستجوی مطالب و منابع و هم چنین فیش برداری از آنها طریق اینترنت یا سایر منابع اطلاعاتی باشد. از طرف دیگر برای شروع پایان نامه مطالعه پایان نامه های انجام شده و مرتبط بسیار می تواند مفید باشد. بنابراین دانشجویان می توانند ضمن جستجوی منابع اطلاعاتی، به جستجوی پایان نامه های مرتبط نیز مبادرت ورزند تا آشنایی بیشتری با زمینه های تحقیقاتی یافته و ضمنا از دوباره کاری اجتناب ورزند. امروزه ، حیطه ی دانش بسیار وسیع شده و علاوه بر این ابزارهای ذخیره دانش وجستجوی آنها هم به تبع آن، متنوع و گسترش یافته اند.
اگر روزی کتاب و کتابخانه ، مرکزی برای انباشت و ترویج دانش به حساب می آمد ، امروزه امکانات رایانه ای در سطح جهان ، به طور شگفت آوری این مهم را متحول ساخته و کار پژوهشگران را برای جستجوی پایان نامه، مقاله و گزارشات آسان کرده است.
[html_block id=”4551″]
جستجوی پایان نامه از شبکه جهانی اطلاعات ( اینترنت)
اینترنت به عنوان یک ابزار ، امروزه دسترسی به منابع متنوع اطلاعاتی دانش را تسهیل نموده است. برای دریافت آخرین اطلاعات و دانش موجود از این کتابخانه ی عظیم جهانی ،مقاله نویس باید:
- روش استفاده از رایانه را بداند
- بتواند از نرم افزارهای رایانه ای به خوبی استفاده نماید.
- شبکه ی جهانی اطلاع رسانی ( اینترنت) رابشناسد.
- موتورهای جستجوی اطلاعات و امکانات آنها را بشناسد.
- نشانی های (وب سایت ها، یا وبگاه های ) مربوط به موضوع مورد نظر را در پایگاه اطلاع رسانی بداند.
- واژه های تخصصی مربوط به موضوع و مقاله ی خود را بشناسد.
- تا حدی به یک زبان بین المللی ( به طور معمول زبان انگلیسی ) مسلط باشد.
چگونگی دریافت اطلاعات از موتورهای جستجو و جستجوی پایان نامه
در اینترنت موتورهای جستجو به ما کمک می کند تا به راحتی موضوع یا مطالب مورد نظر را در فضایی ( فیلدی ) که برای آن پیش بینی شده است ، جستجو نماییم. کافی است فرد واژه ی تخصصی خود را در فضا ( فیلد ) مربوط بنویسد و سپس روی گزینه مورد نظر با موش واره ( موس )، فشار وارد نماید . موتور جستجو بلافاصله فعال شده و مطالب و نشانی های مربوط به کلید واژه را در گستره ی موجود جمع آوری و فهرست می نماید.برای جستجوی بهتر مطالب و منابع ، مهم است که فرد جستجو گر روش جستجوی صحیح را بداند و آگاه باشد که مطالب با چه شکل و ساختاری ( فرمت ) در اینترنت ذخیره شده اند و چگونه می توان آنها را پیدا نمود.
[html_block id=”4551″]
مهم ترین فرمت هایی که امروزه برای ذخیره ی اطلاعات از آنها استفاده می شود عبارتند از ؛
Adobe Acrobat PDF (PDF) Adobe Postscript (PS)
Microsoft Word (doc) Microsoft Excel (XLS)
Microsoft Power point (PPT) Rich Text Format (rtf)
همچنین
همچنان که ملاحظه می شود این فرمت ها هر کدام دارای یک پسوند هستند که به صورت علائم اختصاری و در داخل پرانتز آمده است . این پسوندها را باید به خاطر سپرد ، زیرا برای جستجوی اطلاعات لازم می باشند. به عنوان مثال اگر در جستجوی پایان نامه نیازمند فایل Word هستیم پسوند doc در کنار کلمه کلیدی باید ذکر گردد که فرمت لازم برای اینکار در ادامه برای هر یک از پسوندها ارائه شده است.
(Pdf) – معمولا مقاله ها به صورت pdf در اینترنت ذخیره می شوند و برای استفاده ی آنها باید نرم افزار acrobat reader بر روی رایانه نصب شده باشد. این نرم افزار در بازار رایانه موجود بوده و از طریق اینترنت نیز قابل دریافت است. چنانچه بخواهید مقاله یا مطالبی را با این پسوند دریافت نمایید ، کافی است کلید واژه ی مورد نظر را درون گیومه قرار دهید تا نتیجه بهتری داشته باشد.
به عنوان مثال :
برای سایر پسوندهای مربوط به فرمت های ذخیره ی اطلاعات می توانید به همین شکل عمل کنید.
(Doc) – این پسوند مربوط به نرم افزار واژه پرداز (word) می باشد . این نرم افزار برای مقاصد نوشتاری و فنی کاربرد دارد و جزو نرم افزارهای کاملا شناخته شده می باشد که یاد گیری آن جزو اولین گام های ضروری مهارت در رایانه است. (axles) – این پسوند مربوط به پوشه ها یا متونی است که شکل آماری و محاسباتی دارند و با نرم افزار Excel(برنامه صفحه گسترده ) ذخیره و بایگانی شده اند. این برنامه نرم افزاری ویژه ی کارهای آماری و محاسباتی است. (ppt) – این پسوند مطالبی راجستجو می نماید که به صورت اسلاید ذخیره شده اند . کاربرد نرم افزار power point(ارائه مطلب ) به تصویر کشیدن مطالب به صورت اسلایدهای جذاب و جالب می باشد که در ارائه مطلب و تسهیل انتقال مطلب نقش بسیار مؤثری دارند.
همچنین
اگر می خواهد کلمه ی کلید در عنوان صفحه باشد واژه ی « Title» را اضافه نماید و گر نه موتور جستجو این کلمه را در هر جایی که باشد پیدا می نماید و فهرت می کند. اما اگر واژه ی « Title» را اضافه شود ، نتیجه یبهتری خواهد داشت و فقط مطالبی را جستجو می نماید که باعنوان مورد نظر ذخیره شده اند .
هم چنین برای جستجوی پایان نامه یا مقاله بهتر است به کلید واژه ، واژه ی «Article» نیز اضافه گردد تا فقط مقاله ها جستجو شوند.
هر چقدر در محدود کردن و خاص نمودن مطلب مورد جستجو مهارت داشته باشیم ، نتیجه بهتری نصیب ما می گردد. فایل های تصویری و صوتی نیز با پسوندهای خاص خود در اینترنت ذخیره شده اند ، لذا برای دسترسی به آنها باید پسوندهای مورد نظر را شناسایی نمود. به طور کلی موتورهای جستجو ، امکاناتی در اختیار جستجو گر قرار می دهند تا به راحتی و به سادگی بتواند مطالب و موضوعات را پیدا نماید. فقط کافی است در زبان مورد نظر مهارت داشته باشیم. ضمن معرفی چند موتور جستجو ، صفحه هایی از گوگل «Google» به عنوان یکی از موتورهای جستجو که از قوی ترین آنها نیز یم باشد به تصویر کشیده می شود تا با نمای ظاهری آن نیز آشنا شوید.
www.google.com www.yahoo.com
www.excite.com www.altavista.com
www.hotbot.com www.infoseek.com
www.northemlight.com www.parseek.com
موتورهای جستجو
موتورهای جستجو هر کدام دارای ویژگی ها و شرایطی هستند که در این نوشتار امکان پرداختن به آنها وجود ندارد و معرفی آنها برای آشنایی بیشتر است. لازم بیادآوری است که موتور جستجوی«parseek» فارسی بوده و مطالب و کلید واژه ها را با زبان فارسی جستجو می نماید. این موتوربرای جستجوی مقاله به زبان فارسی مناسب است اگر چه خدمات دیگری نیز ارائه می کند.
موتور جستجوی گوگل (Google)
کافی است روی نوار Adress نشانی www.gooogle.com را بنویسید و آن را دنبال کنید. بلافاصله اولین صفحه ی موتور جستجوی Google ظاهر می شود ، این موتور جستجو در سال 1998 توسط دو دانشجوی دکترای دانشگاه استنفورد به نام های سرپیچ و سرجی برین طراحی و تأسیس شد.نام گوگل برگرفته از Google به معنای «عدد یک و صد صفر جلوی آن می باشد» که توسط ریاضی دان معروف میلتون سیروتا اختراع شده است. این عدد شعار گوگل است و نشان می دهد که قصد بر این است تا تعداد صفحات خود را به این تعداد برساند . این موتور جستجو نیز به شما امکان می دهد که مطلب یا موضوع خود را نیز با زبان فارسی جستجو نمایید. بنابراین جستجوی پایان نامه فارسی نیز در آن مقدور است.
جستجوی منابع و اطلاعات علمی با استفاده از گزینه های جستجو گر بسیار کارساز می باشد. این گزینه ها به طور معمول عبارتند از ؛
Web – با انتخاب این گزینه می توانید صفحات وب مربوط به موضوع مورد نظر خود را شناسایی نمایید. به عبارتی شما می توانید نشانی پایگاه های جهانی را دریافت نموده ، سپس مطلب و موضوع خود را در این پایگاه ها جستجو نمایید.
Image – با انتخاب این گزینه می توانید تصاویر مربوط به موضوع مورد نظر را جستجو نمایید .
Video- با انتخاب این گزینه می توانید به فایل های تصویری و صوتی دسترسی پیدا کنید.
News – با انتخاب این گزینه می توانید اخبار و رویدادها را مشاهده نماید.
More – به شما اطلاعات بیشتری درباره جستجو میدهد.
Advanced search – با انتخاب این گزینه می توانید به جستجوی پیشرفته اطلاعات اقدام نمایید. نمای ظاهری این گزینه پس از انتخاب به شکل زیر است.
tools – این گزینه به شما امکان می دهد تا با انتخاب زبان مورد نظر ، مطالب خود را به زبانی که تمایل دارید ، جستجو نمایید.
Field Search – فضای جستجو ( فیلد جستجو ) – کلید واژه ی مطلب یا موضوع مورد جستجو را دراین فضا نوشته و سپس گزینه google search را انتخاب کنید . بلافاصله اطلاعات یا تصویر مربوط برای شما فهرست می شوند و سپس با باز نمودن هر کدام از موارد انتخاب شده ، دسترسی به مطالب امکان پذیر می شود.
جستجوی مطالب از پایگاه های اطلاع رسانی و جستجوی پایان نامه
چنانچه شما از نشانی پایگاه اطلاع رسانی مربوط به موضوع خود را داشته باشید ، می توانید با سرعت بیشتری به اطلاعات مربوطه دسترسی پیدا کنید . امروزه در بازار کتاب . رایانه ، کتابه هایی تدوین وتالیف شده اند که نشانی پایگاه های مربوطه را در اختیار استفاده کنندگان حیطه های تخصصی قرار می دهند. دانشگاه نیز اقدام به پیوستن به شبکه های جهانی اطلاع رسانی تخصصی نموده اند و امکانات خوبی را در اختیار دانشجویان ، اساتید ، محققان و اهل علم می گذارند : استفاده از نشریه های بین المللی ، استفاده از محتوای پایان نامه ها و رساله های دانشجویی و … از مهم ترین خدماتی است که به صورت رایگان و یا اشتراک با آن پایگاه علمی در اختیار دانشجویان قرار می گیرد.
از جمله ی این پایگاه ها می توان به شبکه ی اطلاع رسانی رزنت اشاره کرد. شبکه اطلاع رسانی رزنت (Rose-net) بزرگترین شبکه اطلاع رسانی علمی و تخصصی است که در بهمن ماه 1377 با حمایت وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری توسط شرکت رز سیستم راه اندازی شد پیکره اصلی رزنت منابع اطلاعاتی زیر را در دسترس قرار داده است.
در این منبع اطلاعاتی امکان جستجوی پایان نامه، مقاله، استانداردها و … وجود دارد.
- پایگاه اطلاعاتی (Databases) شامل حدود 700 عنوان پایگاه اطلاعاتی معتبر دنیا.
- مجله های الکترونیکی (Electronic journals) دسترسی به حدود 6000 مجله الکترونیکی
- منابع تمام متن و تمام تصویر( Full Text / full image)دسترسی به بیش از 10000 مجله الکترونیکی تمام متن/ تمام تصویر
- مراجع الکترونیکی (E- references ) شامل پایان نامه ها ، استانداردهای ملی و واژه نامه ها وگزارشات آماری و تجزیه و تحلیل های تجاری .
- منابع مدیریت دانش ( Knowledge Management) دسترسی به منابع اینترنتی از طریق ورودگاه ها یا راهنماهای تخصصی .
[html_block id=”4551″]
نشانی پایگاه از طریق www.Rose-net.co.ir/ قابل دسترسی است.
نشانی بعضی از این پایگاه ها ی اطلاع رسانی را در زیر ملاحظه می نمایید . تعدادی از این پایگاه ها توسط رزنت پشتیبانی می شوند .
http://infotrac.galegroup.com/itweb/iazukb
http://proquest.umi.com/login/
http://xtra.emeraldinsight.com/Insight/
http://217.154.120.6/CABDIRECT/select-database.nsp
http://www.ams.org/mathscinet/
همچنین
http://www.emeraldinsight.com/
http://www.engineeringvillage.org/
http://www.scopus.com/scopus/home.url
http://www.springerlink.com/home/main.mpx
http://www.oxfordjournals.org/
http://www.3interscience.Wiley.com/browse/?type=BOOK
برای دریافت مشاوره در خصوص جستجوی پایان نامه با همراه شریف تماس بگیرید
021-66120962