اشتباهات رایج در نگارش پایان نامه
[html_block id=”4551″]
عدم رعایت چارچوب هر فصل
چارچوب های تعریف شده برای هر فصل ، اختیاری نبوده و کاملا الزامی است. از این رو ، این چارچوب حتما باید به صورت دقیق رعایت شود. متاسفانه گاهی دیده می شود که حتی اساتید نیز چندان توجهی به رعایت ساختار استاندارد پایان نامه ندارند یا این که خودشان تغییراتی را در ساختار پایان نامه ایجاد می کنند که یکی از اشتباهات رایج در نگارش پایان نامه است.
حجم زیاد پایان نامه
برخی دانشجویان این تصور اشتباه را دارند که هر چه حجم و تعداد صفحات پایان نامه بیشتر باشد و مطالب زیادی در پایان نامه ارائه شود ، دلیل بر بهتر بودن پایان نامه است. یا این که تصور می کنند می توان ضعف یا ایرادات پایان نامه را با افزایش تعداد صفحات آن جبران کرد. اساس داشتن مطالب اضافی و نامربوط که صرفا با هدف حجیم تر شدن پایان نامه انجام می شود خود یکی از اشتباهات رایج در نگارش پایان نامه است که قطعا داوران و اساتید را مجاب به کم کردن نمره می کند.
تعیین حجم نامناسب برای هر فصل
یکی دیگر از اشتباهات رایج در نگارش پایان نامه در مورد تعیین حجم ، در تعیین تعداد صفحات هر فصل نمود پیدا می کند. هر چند نمی توان تعیین کرد هر فصل از فصول پنج گانه چند درصد از پایان نامه را به خود اختصاص دهد. اما حتما توصیه می شود که ترتیب فصول از نظر حجم به این صورت باشد: چهارم ، دوم ، سوم ، اول و پنجم. همچنین می توان گفت حداقل 70 درصد از حجم از پایان نامه به فصول دوم و چهارم اختصاص یابد تا قابلیت های و برجستگی های تحقیق بیشتر نمود پیدا کند.
عدم رعایت فرمت پایان نامه
توجه داشته باشید ، اولین سوالات و ایراداتی که اساتید داور در جلسه دفاع می گیرند ، مربوط به رعایت قالب پایان نامه است.
قطعا وسواس و دقت زیادی در این امر داشته باشید.
در صورت عدم تسلط کافی به برنامه word ، حتما کار قالب بندی را به یک متخصص محول کنید .
کپی اشتباه
دقت کنید، تمامی فایل های متنی داراری فرمت خاصی هستند که ممکن است برخی از کاراکترها در آن تعریف نشده باشد . فرمت متن های نوشته در برنامه Word به دو صورت doc و docx است. هنگام کپی مستقیم از صفحات وب (که معمولا دارای فرمت html) و فایل pdf به داخل Word چند کاراکتر مانند نقطه ، کاما ، فاصله و … به صورت فارسی و درست تبدیل نمی شوند. حتما در صورت کپی برداری از این اسناد، به این مسائل دقت کامل شود.
مراجع زیاد
ارجاع دهی به مراجع زیاد یکی از اشتباهات رایج در انجام پایان نامه است.
مرجع دهی کار درستی است ، اما گاهی از اوقات اساس هدف افزایش تعداد مرجع است.
تعداد مرجع باید منطقی و واقعی باشد.
یعنی دقیقاً براساس نیاز و الزام و نه صرفا طولانی تر شدن بخش مراجع تحقیق.
مراجع سطح پائین
یکی از معیارهای سنجش اعتبار هر تحقیق علمی ، اعتبار و سطح علمی مراجع مورد استناد در آن است.
از این رو ، دقت در اعتبار مراجع مورد استفاده اهمیت ویژه ای دارد .
کیفیت پائین عکس ها
در برخی موارد دیده می شود که تصاویر مورد استفاده در پایان نامه دارای کیفیت پائینی است.
دقت کنید که پایان نامه به صورت سیاه و سفید چاپ می شود.
پس کیفیت تصویر باز هم کمتر می شود.
عدم ارجاع شکل و جدول
در صورت استفاده از جدول ، نمودار از مرجع دیگر ، باید آن جدول یا شکل مستقل از متن ارجاع داده شود. یعنی به نوشتن مرجع در متن اکتفا نشده و دقیقا در خود جدول یا شکل شماره مرجع نوشته شود، مانند نمونه های زیر : شکل (3-7) : فلوچارت حل مساله بهینه سازی توسط الگوریتم تکاملی دیفرانسیلی[21]